Amerikan Ulusal Pamuk Konseyi Başkanı Gary Adams ile Cotton USA Türkiye temsilcisi Marsha Powell, Başkanımız Ali Arpasatan’ı makamında ziyaret etti. Bilindiği üzere, kentimizin lokomotif sektörü olan tekstilin en önemli hammadde kaynağı pamuktur.Gerek tekstil sektöründe hızla artan üretim miktarları, gerekse de ülkemizde pamuk ekim alanlarının azalması nedeniyle pamuk ithalatı özel bir önem ve dikkat gerektirmektedir.Türkiye’nin İthal ettiği pamuğun %30 ‘unun Kahramanmaraş’lı sanayiciler tarafından kullanılması dikkatleri şehrimiz üzerine yoğunlaştırmış ve ne kadar önemli bir pazar büyüklüğüne sahip olduğumuzu   gözler önüne sermiştir. İşte bu gerçeklerle, 6 Ekim Salı günü yapılan bu ziyaretin değeri de açıkça anlaşılmaktadır.

Tarafların yaşanan süreç ile ilgili görüşlerini belirttikleri toplantıda konuşulan konulara gelince, Amerikan Ulusal Pamuk Konseyi Başkanı Gary Adams’ın sözlerini şu şekilde özetleyebiliriz. Adams, Türkiye’nin ABD pamuğunun önemli bir alıcısı olduğunu, Türkiye’nin ithal ettiği Amerikan pamuğunun önemli bir kısmının KASİAD üyeleri tarafından gerçekleştirildiğini,Türkiye tarafından açılan anti-damping soruşturmasının her iki tarafı da olumsuz etkileyeceğini ve bu durumun Amerikan pamuk ihracatçıları ile Türk tekstil endüstrisinin ortak bir problemi olduğunu belirtirken, Ekonomi Bakanlığı yetkilileri ile birlikte görüşüp beraberce çözüm üretmek istediklerinin altını çizmiştir.

Cotton USA Türkiye temsilcisi Marsha Powell’in görüşleri ise kısa ve netti. Powell, tam 25 yıldır ABD pamuğunun Türkiye’de tanıtımı için çalıştıklarını, gelinen bu noktanın çok üzücü olduğunu belirtti.

Başkanımız Ali Arpasatan ise bu manidar ziyaret için konuklarımıza teşekkür ederken; konuyla ilgili Kahramanmaraşlı sanayicilerin hassasiyetlerini aktardı. Arpasatan, tekstil sektöründe kalite için hammaddenin çok önemli olduğunu ve ABD pamuğunun kontaminasyon yönünden dünyanın en güvenilir pamuğu olduğununun altını çizdi. Başkanımız ayrıca, Türk pamuk tarımının tekstil sanayinin ihtiyacının ancak yarısını karşılayabildiğini, anti-damping uygulaması başladığı takdirde pamuk ithalatında başka ülkelere yönelme olabileceğini ve bu durumun kalite endişesini beraberinde getireceğini belirtti. Başkanımız sözlerine şu şekilde devam etti: “Ekonomi Bakanlığı yetkililerine ABD pamuğuna ek vergi  uygulamasına  geçildiği takdirde Türk tekstil sanayinin olumsuz etkileneceğini aktardık ve aktarmaya devam edeceğiz ancak milli ekonomi bir bütündür ve çağımızda ülkeler ekonomik menfaatlarini gözeterek Dünya Ticaret Örgütü kuralları çerçevesinde karşılıklı  yaptırımlar uygulayabilmektedirler.İmalat sanayimiz sadece tekstilden ibaret değildir, dolayısı ile Ekonomi Bakanlığımızın alacağı karara herkesin saygı göstermesi gerekir.”

İlerleyen günlerde konunun netliğe kavuşacağını ve Bakanlığımızın hukuk normları ve milli menfaatlerimiz çerçevesinde en doğru kararı alacağından kuşku duymuyor, konuklarımıza bu anlamlı ziyaretten dolayı teşekkür ediyoruz.

TR
EN
E-BÜLTEN