Kahramanmaraş Valiliğinin 18.03.2020 tarih 13511907-149 sayılı yazıları doğrultusunda yayınlanan;

TİCARİ VE SINAİ İŞLETMELERDE ÇALIŞAN PERSONELLERE YÖNELİK COVID-19 İLE İLGİLİ ALINMASI GEREKEN TEDBİRLER VE ÖNERİLER

1. Ticari ve sınai işletmelerde hastalık belirtisi gösteren personelin evde kalması hususunda teşvik edilmesine, ateş öksürük nefes darlığı gibi şikâyetleri olan personelin izin kullanması hususunda hassas davranılması,

2. İşletmelerde personelin öksürürken mendil kullanması konusunda uyarılması ve yeterli miktarda tek kullanımlık mendil sağlanmasına,

3. İşletmelerde öksürük şikâyeti olan personelin cerrahi maske takması konusunda uyarılmasına,

4. İşletmelerde personelin el hijyeni konusunda eğitilmesi ve el hijyeninin sağlanması için sıvı sabun ve alkol bazlı el dezenfektan bulundurulmasına,

5. İşletmelerin rutin çevre temizliğinin titizlikle yapılmasına,

6. İşletmelerde ellerin sık olarak temas ettiği çalışma masası, elektrik düğmesi, asansör tuşları, para çekme makinaları, makine düğmeleri, kapı kolu, musluk başı gibi alanların deterjanlı su ile temizlendikten sonra %1 oranında sulandırılmış çamaşır suyu ile silinmesine,

7. Parayla temastan sonra ellerin sabunlu su ile yıkanması,

8. İşletme girişlerinde personelin ateş ölçerle ateşinin ölçülmesi, 37,8 C üzerinde ateşi olan personele maske takılarak sağlık kuruluşuna yönlendirilmesi ve mümkünse çalıştırılmaması,

9. Temizlik personellerinin temizlik öncesinde ellerini yıkayarak ve eldiven takarak işleme başlamaları ve sonunda el yıkamaları,

10. İşletmelerde personellerin yurtdışına, büyükşehirlere ve sınır kentlerine seyahatinin sınırlandırılmasına,

11. İşletmelerde yurtdışından dönen personelin evinde izole kalmak üzere 14 gün izinli sayılması veya aile hekimine yönlendirilerek bu süre boyunca rapor aldırılması,

12. İşletmelerde toplu yemek yenilen tüm yerlerde yemekhanedeki oturma düzeninde yakın temasa uygun bir ortam varsa sandalye eksilterek veya masaları seyrelterek personeller arasında en az 1 metre mesafe olacak şekilde ayarlanması, gerekirse vardiyalı yemek uygulamasıyla birlikte bu sürecin yönetilmesine,

13. İşletmelerde personellerin çalışma ortamlarında yan yana çalışması gereken personel gruplarında her iki personel arasında en az 1 metre mesafe kuralının azami ölçüde uygulanmasının sağlanması,

14. Mümkün mertebe yemekhane veya dinlenme alanlarında personelin eğitici yayınların izletilmesi, el hijyeniyle ilgili videolara yer verilmesi, afişlerin asılması, kurum içi eğitim program COVID-19 enfeksiyonun da dâhil edilmesi,

15. Bardak ve tabak gibi ortak kullanılan eşyaların her kullanım sonrasında su ve deterjanla yıkanması ve kullanıma kadar temiz bir ortamda saklanması,

16. Bütün işletmelerde camların açılarak temizlik sonrası en az 1 saat havalandırılması,

17. Tozlu ortamda çalışan işçilere FFP2 veya FFP3 filtreli maske taktırılması, tozlu ortamların sık sık havalandırılması,

18. İşletmelerde kullanılan tekstil ürünlerinin (nevresim, çarşaf, havlu vb.) katlanarak bohçalanması, tozumaya neden olmayacak şekilde temizliğinin yapılması,

19. Çarşaf ve havlu gibi tekstil ürünlerinin 60-90 C deterjan ile çamaşır makinasında yıkanması,

20. İşletmelerde varsa havuz, sauna, spor salonu ve çocuk oyun alanlarının hizmete kapatılması,

21. İşletmelerde bulunan klimaların üretici talimatları doğrultusunda düzenli bakım ve onarımdan geçirilmesi,

22. İşletmelerde hastalık belirtisi(ateş, ateşe eşlik eden öksürük veya solunum sıkıntısı) gösteren personelin diğer personellerden ivedilikle ayrılıp, cerrahi maska takılarak ALO 184 Sağlık Bakanlığı Korona Danışma Hattı veya 0 533 394 11 01 nolu Kahramanmaraş Korona Hattı aranarak danışılması,

23. COVID-19 hastalığı açısından şüpheli personel veya kesinleşen tanısı olan personelin odasının

24 saat süreyle havalandırılarak boş bırakılması, sonrasında detaylı bir şekilde su ve deterjanla temizlendikten sonra 1/100 oranında sulandırılmış çamaşır suyuyla silinmesi, ancak bu işlemler tamamlandıktan sonra odanın yeniden kullanılması.

 

TR
EN
E-BÜLTEN