HAZİNE VE MALİYE BAKANI BERAT ALBAYRAK TARAFINDAN AÇIKLANAN, 2021-2023 DÖNEMİNE İLİŞKİN YENİ EKONOMİ PROGRAMI BAŞKANIMIZ SN. ALİ ARPASATAN TARAFINDAN DEĞERLENDİRİLDİ.

Yeni Ekonomik Program da şahsen ben çoğunlukla içeriklerin aynı başlıkların farklı olduğunu gördüm. Hazine ve Maliye Bakanlığının açıkladığı hedefler hepimizin arzuladığı hedefler. Özel sektörü; girişimciliğe, teknolojiye, yüksek katma değerli üretime yönlendirilecek adımların atılacak olması hepimize moral verir. Sanayileşme icra kurulunun oluşturulacak olması beni ayrıca memnun etti. Bir an önce kurulmalı. Yeni OSB’lerin desteklenecek olması önemli. Bu irade ortaya konmuşken bunu Kahramanmaraş’lı siyasetçilerin, bürokratların ve iş dünyasının iyi değerlendirmesi gerekir. Zira en büyük sıkıntımız yatırım yeri eksikliği.

2021 den itibaren %5 büyümenin hedef koyulması güzel ama bu hedefin gerçekleşmesi için pandemi sürecinin bitmesi ve yabancı kaynağın ülkemize giriş yapması gerekir. Ekonomik programların en tipik özelliği, hedefleri ortaya koyarken eylem planlarını da içermesidir. Geçtiğimiz süreçte borsa, tahvil ve bono piyasasından ciddi çıkışlar oldu. SWAP dışında kayda değer bir döviz girişimiz yok. CDS primimiz hali hazırda yüksek ve 550 puan civarında seyrediyor. Yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatı merkez bankası verilerine göre 218 milyar dolar seviyesinde. Önce kendi vatandaşımızı sonra da yabancıları bir şekilde ikna etmeliyiz ki bu dolarizasyondan kurtulalım. Hedefler güzel ama bazı eylemleri yaptığınız takdirde bunları gerçekleştirebilirsiniz. Pandemi bitene kadar reel sektörü desteklemeye devam etmeli ve yurt dışı yatırımcıları tekrar ülkemize çekebilmeliyiz. Aksi takdirde kendi iç dinamiklerimizle bu hedefleri gerçekleştiremeyiz. Güven ekonominin temelidir.

TR
EN
E-BÜLTEN